De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen eindigde 2,2 procent lager op 11.240,26 punten. De S&P 500-index zakte 2,5 procent tot 1173,97punten.Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,6 procent in tot 2480,33 punten.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde vrijdag dat er in augustus geen nieuwe banen zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie. Daarnaast bleek de banengroei in juni en juli kleiner dan eerder gedacht. De werkloosheid bleef steken op 9,1 procent.

Druk op Fed

De slechte cijfers verhogen de druk op de Federal Reserve om bij de volgende vergadering, op 20 en 21 september, nieuwe stimuleringsmaatregelen te bedenken. In de afgelopen dagen zorgde de hoop op die maatregelen al voor flinke winsten op de beurzen. Centralebankpresident Ben Bernanke gaf vorige week echter nog aan dat het de taak is van de overheid om de arbeidsmarkt aan de gang te krijgen.

Bankaandelen deden het slecht door het bericht dat de overheid diverse grote banken aanklaagt voor de verkoop van de herverpakte ‘subprime’-hypotheken die aan de basis stonden van de financiële crisis.

Bank of America en Citigroup

Rond het slot van de handel bleek dat in ieder geval Bank of America (min 8,3 procent) en Citigroup (min 5,3 procent) worden aangeklaagd. JPMorgan Chase (min 4,6 procent) en Goldman Sachs (min 4,5 procent) zouden volgens mediaberichten ook een rechtszaak aan de broek krijgen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde door de economische zorgen met 2,5 procent tot 86,70 dollar. Olieconcerns Chevron en ExxonMobil verloren hierop circa 2 procent.

Goudkoorts

De recessievrees wakkerde de goudkoorts onder beleggers weer aan. De goudprijs steeg met ruim 3 procent tot 1881 dollar per troy ounce. De euro werd vrijdagavond voor 1,4195 dollar verhandeld, tegen 1,4205 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

De volumes op Wall Street waren laag in aanloop naar het lange weekeinde. Maandag blijven de beurzen in New York gesloten vanwege Labour Day.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl